Przejdź do głównej zawartości
Muffinki z gorzką czekoladą i truskawkami
Składniki:
- 2
jajka
- pół
szklanki cukru
- półtorej
szklanki mąki tortowej
- szklanka
mleka
- pół
szklanki oleju
- 2
łyżeczki proszku do pieczenia
- 1
cukier waniliowy
- 2
łyżki kakao
- 12
kostek gorzkiej czekolady
- 6
średnich truskawek
Sposób wykonania:
- Jajka
miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystość. Wlewamy olej
i chwilę miksujemy. Wlewamy mleko, wsypujemy mąkę tortową,
proszek do pieczenia i dodajemy kakao. Składniki dokładnie
miksujemy.
- Część
ciasta przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej
wcześniej papierowymi papilotkami. Tak aby ciasto zajmowało połowę
papilotki. Następnie wkładamy kostkę czekolady i pół truskawki.
Powtarzamy czynność na wszystkich muffinkach. Następnie czekoladę
i truskawkę przykrywamy ciastem.
- Pieczemy
w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Sprawdzamy
suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz