Muffinki z gorzką czekoladą i truskawkami




Składniki:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 12 kostek gorzkiej czekolady
  • 6 średnich truskawek


Sposób wykonania:


  1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystość. Wlewamy olej i chwilę miksujemy. Wlewamy mleko, wsypujemy mąkę tortową, proszek do pieczenia i dodajemy kakao. Składniki dokładnie miksujemy.
  2. Część ciasta przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej wcześniej papierowymi papilotkami. Tak aby ciasto zajmowało połowę papilotki. Następnie wkładamy kostkę czekolady i pół truskawki. Powtarzamy czynność na wszystkich muffinkach. Następnie czekoladę i truskawkę przykrywamy ciastem.
  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy.





Smacznego!

Komentarze

Popularne posty